11 Nisan 2016 Pazartesi

Ders Çalışma Teknikleri

  
  Ders çalışmak mıııı... Ahh o vizeler, finaller. Ne çektiğimi bir ben bir de kankim biliyor :) Daha önce motivasyon arttırma yollarını yazdım, uyguladık ama bizde tık yok diyorsunuz de mi? Genelde benimde öyle oluyordu.

     Şimdi sırrı açıklıyorum. Sınavlardan 2 hafta önce niyetine girmek çok önemli. Bu sefer önceden çalışmaya başlayacağım sloganımız! Bunu sürekli tekrarlıyor, her gece ders notlarını masanın üstüne çıkarıyor, sayfaları çevirmek suretiyle hızlıca saydıktan ay pardon baktıktan sonra hemen kaldırıyoruz. 1 hafta böyle geçti, kaldı 1 haftamız. Her ders için göz atılması, okunması, çalışılması gereken sayfa sayısını ezberledik. Kafada planı yaptık sayılır çok şükür, ama bir iç huzursuzluğu; bir vicdan azabı.. Anlayamıyor insan, en güzel çözümse o hafta ki konser olsun, parti olsun benzer etkinliklere katılmak çünkü sınav haftası çıkılmayacak. Pazartesi sınav var ve Cuma günü geldi, bir iç tutuşması lağnn yetişmeyecek algısı.. hemen ilk haftanın sınavları kolaydan zora sıralanır. Tabi ki kolay sınavlar hiç bakılmamak üzere rafa kaldırılır. Wtf!! en zor 2 sınav aynı gün! Alttan derslerde selam çakıyor. Heh bu aşamada sıçtın mavisi yavaş yavaş gözünün önüne gelir. 

     Ben prensip olarak uykusuzluğa tahammül edemediğimden minimum 6 saat uyumayı tercih edip; sınava kalan son dakikaları nokta atışları ile konu seçip hızla okuma yöntemiyle değerlendiriyordum. Tabi ki karışık dersleri tekrar almama sebebiyet vermişliği vardır bu yöntemlerin ama başarıyla çalışmışlığı da mevcuttur. Ama o karın ağrıları, stresler, kümülatif hesaplamaları şu gelse bu olur planları resmen kabustur. Hayır 3 günü tv karşısında yuvarlanmaca, 10 dakika okudum bir dizi molası vereyim modları... Arkadaşla çalışılıyorsa kıl tüy muhabbetlerini bile saatlerce uzatmaca, gıybete doymamaca, bulaşık/yemek gibi sorunları kısa sürecek iddialı kağıt oyunları ile çözmek gibi hadiselerle değerlendirmek daha hoş geliyordu. O son dakikalarsa tam bir tutuşmaca; zekam açılıyordu desem abartmış olmam heralde :P Son saniye ezberlediğim grafiklerin haddi hesabı yok! Bu yüzden son dakika heycanını hissetmekte önemli kanımca!

   Ama tabi ki bunlar oldukça eziyetli ve lüzumsuz yöntemler. İşi baştan çözmek için gelin size teknikleri anlatıyorum. Sizde notlarınızı alın bir de bunları deneyin.



Pomodora Tekniği : Saatlerce ders çalışmayı başaramıyor, ara konusunu ayarlayamıyorsunuz değil mi? Ya da zamanı verimli kullanma konusunda sıkıntı yaşıyor ve yapmanız gereken işleri bir türlü yetiştiremiyor musunuz? Bu teknik oldukça kullanışlı olabilir. Yapmanız gerekenleri listelemekle başlayın.
      
      Öncelikle 25 dakika tam konsantre şekilde dersinizi çalışıyor/ işinizi yapıyorsunuz. Bu süreçte sizi dağıtacak ne varsa ortadan kaldırın, telefonu sessize alın. 25 dakikanız dolduğunda 5 dakikalık bir mola verebilirsiniz. Bir pomodoro 25 dakika + 5 dakika şeklinde düşünebilirsiniz. 

       4 pomodoro tamamladığınızda toplam 25-30 dakikalık bir mola verebilirsiniz. Burada yapacağınız işin süresini tahmin etmek ve kendinize pomodoro sınırı koymakta oldukça önemli. 

Cornell Methodu: Zaman planlamamızı yaptık, pomodoroları ayarladık. Ancak siz hala bütün kitabı deftere, kağıda geçiriyor bir türlü verimli ilerleyemiyorsunuz. Özet şeklinde not almak, konunun önemli noktalarını ayırabilmek bu açıdan çok önemli. Ne yazık ki okudum ezberledimcilerden değilim ben. Yazmayı severim, sınavlarıma da genelde önce konuyu okuyup anlayıp özet çıkarma şeklinde çalıştım. Cornell methodu da neymiş diyorsanız olay tamamen sayfayı düzenli kullanıp nokta atışı yapabilmek.


Yukarıdaki örnekteki gibi kullandığınız defteri ya da kağıdı bölebilirsiniz. Açıkçası ben bu şekilde kullanmayı sevmiyorum, ancak özet çıkarma tekniğim aynı. Kısa özeti ise bütün çalışmam gerekenler bittikten sonra çıkarmayı tercih ediyorum ki genelde de çıkarmıyorum. Tamamen sizin tercihinize kalmış. Ben vize/final çalışıyorsam kısa özeti genelde çıkması muhtemel sorular üzerinden giderek gerçekleştiriyordum. Sizde ana fikirden yola çıkarak kendi not tutma tekniğinizi kullanabilirsiniz. 

2 yorum:

  1. Kolay gelsin canım, öğrencilik zor, kolay değil ama bitince, notlar da güzel gelince sevinci de güzel olur:) İnşallah tüm sınavlarını verirsin, kız öğrenci başka oluyor masan ne güzel, tertipli sen bir de benim oğlanın masasını gör:))))( yeğenim bende, okulu bitene kadar bende kalacak, anne oldum ben diye yazımda yazdım hatta:))
    Tekrar kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Müjde ablacım, fotoğraf bana ait değil.. Ne yazık ki bende masayı düzenli tutabilenlerden değilim :)
      Tam zamanlı öğrencilikten sonra iş ve tez beni biraz sıktı açıkçası. İlerleme kaydedemiyorum. İşi bıraktım, bari öğrenciliğe döneyim derken de motivasyonu kaybetmişim kendimi yeni tekniklerle gazlamaya çalışıyorum umarım işe yarar :)

      Sil