14 Temmuz 2015 Salı

Lolita - Vladimir Nabokov


                Ahh Lolita! Bir babanın ağzından, "supericiği" diye nitelendirdiği üvey kızına duyduğu aşkı dinleyeceksiniz. Okuyacaklarınız sarsıcı, sinir bozucu, nefret ettirici şeyler ama bir o kadar da gerçek! Bu kitapta sayfalar dolusu cinsellik yok, detay yok ancak bu haliyle bile anlatılan öykü rahatsız edici... Nabokov'un kült kitaplarından Lolita sizi fazlasıyla etkileyecek hazır olun..

              Kitabı çoook uzun bir zaman dilimine yayarak okuduğumu itiraf etmeliyim. Hatta araya başka kitaplar aldım, bitirdim ama Lolita biraz süründü.. Konunun rahatsız edici olmasından da kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. Aslında sürükleyici ama detayları o kadar çok tasvir etmiş ki yazar, zaman zaman konudan kopup sıkılmanıza neden olabiliyor.. Küçük bir kız ve bitmeyen yollar... Her bir detayı ince ince işlemiş, anlatmış.. Yok ben bunu okuyamam diyorsanız Kubrick'in 1962 yapımı meşhur Lolita'sını izleyebilirsiniz.



          Bir çoklarına göre 1997 yapımı Adrian Lyne'ın Lolita'sı çok daha iyi.. Henüz bunu izlemediğim için bir kıyaslama  yapamıyorum ancak renkli olması diğer filme göre avantaj olabilir. İki filmi de izlediyseniz siz hangisini tercih ediyorsunuz?

6 yorum:

  1. 1962 yapımı olan Kubrick'in Lolita'sını izlemiştim. Kitabı okumadım ama o da film kadar durağansa o kadar zamanda okuman çok doğaldır. 1997 yapımı olan filmi izlememiştim. Biara onada bakayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten durağan ilerliyor ama gene de saran bir yapısı var :) Bende en kısa zamanda izleyeceğim, umarım bu versiyonu daha hareketlidir :)

      Sil
  2. bu kitap listemde ama henüz almadım :)
    bazı kitapların filmini izliyorum mesela geçen gün Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Porteresi adlı kitabından uyarlanan Dorian Gray filmini izledim hoşuma gitti. Lolita nın da ağır bir kitap olduğunu çok duydum belki yalnız filmini izlerim ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmleri daha sürükleyici olabilir diye düşünüyorum, belki de siz seversiniz :)

      Sil
  3. ben de 97 yapımının izlemiştim üniversitedeydim o yıllarda. epey bir sarsıcıydı filmi hatta çocuk haklarına saldırı olarak ta sansasyonel bir etki yaratmıştı. başroldeki kız yaş olarak 18 in altında ama filmdeki rolü +18 di. o yüzden epey bir eleştirilmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hala izleyemedim merakta ediyorum açıkçası ama ilk film kadar ağır olmasından çekindiğim için baya bir ertelemişim, en kısa zamanda izleyeceğim artk.

      Sil