16 Mayıs 2015 Cumartesi

Ders Çalışamama Halleri - Motivasyon Arttırma Yolları

     Hiç çalışkan bir öğrenci olamadım, son dakikalarsa gerçekten benim bebeğim! İşimi son saniyeye gelene kadar yapmıyor, yapmamak içinse sürekli bahaneler üretiyorum. Biliyorum yalnız değilim, kesin bir yerlerdesiniz... 

     Şimdi yetiştirmem gereken bir sürü sunumum, ödevim, seminerim; daha netleştiremediğim bir tez konum vee artık vermem gereken bir sınavım var! Yani kaçış yok, mayıs ayı çalışma ayı oldu! Ben de bu sıkılmacalı hallerimi 25 yaşında düzene koyabilmek adına küçük bir araştırma yapıp kendi bünyeme uyarladım.. Paylaşımcı kişiliğimse bu kadar bilgiyi kendime saklamama izin vermedi, hadi gelin nasıl motivasyon yükseltilirmiş bakalım.

1. Telefonla vedalaşın: Gündelik yaşamımda ki sosyalliğim yetmiyormuşçasına bütün "sosyal" medya ağlarında deliler gibi aktifim! Biraz daha zorlasam sosyal medya bağımlısıyım bile diyebilirim. Instagram'a baktığım zamanı okumam gereken kitaplara ayırsam uffuuu... Hayır bakıyorum da ne oluyor? Birincisi sabah yataktan çıkma süremi minimum 10 dakika uzatıyorum, yetmiyor kısa tutacağımı düşündüğüm ders çalışma aralarım bir bakıyorum saatlerimi almış... Whatsapp'ta ki gıybet guruplarımdan bahsetmiyorum bile... Sanki Türkiye'yi kurtarcaz... Her gelen iletiye bir heycan, bir cevap yazma isteği... Ayrıca Batak, 101 gibi oyunlarda kahvedeki Ahmet amcaya rakip olacak kadar kabiliyetliyim. Batakta, Kingte saydığım kağıdı; hesapladığım olasılıkları istatistik sınavlarımda hesaplamadım. Gerek yok efendim, dersin başına oturduysanız telefonu uçak moduna alın rahatlayın! Motivasyonu arttırmanın altın kuralı bu olsa gerek :)

2. Planlı olun: Neye ne kadar zaman ayıracağınızı, hangi konulara odaklanacağınızı önceden planlayın; uygulamaya çalıştığınız programdan sapmayın. Zamanı doğru kullanmak en önemlisi... Hangi zaman diliminde verimliyseniz (ben genelde geceleri daha iyi çalışabiliyorum ancak çoğunlukta bu böyle olmayabiliyor)  seçiminizi yapıp programınızı buna göre kurun.

3. Çalışma alanınızı belirleyin: Bir gün orada bir gün burada çalışmak düzensizlik yaratır, kaldı ki "ayy şunu unutmuşum"lar bir türlü bitmez. Denedim, gördüm, biliyorum. Çalışma alanını ayarlayana kadar geçen zamanı anlamıyor insan, tabi sonra da hevesi kaçıyor. Neye çalışacak isen ve nerede çalışacaksan ayarla, yer değiştirme.. Hele uzanırken çalışırımlara hiç girme, 15 dakika da uyuma garantili...

4. Amacından Sapma: İşiniz bilgisayar başındaysa yine sıkıntı büyük! Internet ile işiniz yoksa modemi kapatmak kesin çözüm. Zira "maillerime bir bakayım" ile başlayan "bakmalar" uzadıkça uzuyor.. Yapılacak işler ise yerinde sayıyor. Yok nette lazım diyorsanız, bütün otomatik açılan hesaplarınızdan çıkış yapıp, amaca odaklı davranın. 

5. Yarın Çalışırım: Tabi ki bugün çalışmayan bünye yarın da çalışmıyor, o yüzden bugün çalış!

      Sanırım bu kadarı bile verimli çalışabilmek için yeterli! Şu da senin için faydalı olur diyebileceğiniz ne varsa bekliyorum. Sizin motivasyonu arttırma kurallarınız neler??

20 yorum:

  1. Planı, programı liste halinde kağıda dökmek çok faydalı oluyor. O gün yapılacakları yazınca ve yapamayınca insanın duyduğu suçluluk artıyor. Çünkü listeden o madde, üstü çizilmemiş olarak boynu bükük bakıyor. :)) Ama tam tersi, eğer halletmişsek işleri, maddelerin üstünü çizmek gerçekten keyif ve başarmışlık hissi veriyor.
    Her şeyin ötesinde, günlük programı yazmak insanın kafasını çok netleştiriyor, böyle oraya buraya savrulmuyorsun.
    İnternetten ve sosyal medyadan uzak durmaya ise kesinlikle katılıyorum! O yüzden hemen şimdi buradan kaçıyorum çünkü çalışmam lazımm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazma fikri gerçekten iyiymiş en azından sorumluluğu arttırır, bugünden itibaren planlarımı, hedeflerimi yazıyorum :)

      Sil
  2. Gerçekten de hepsi başarıyı elde etmek için yapılması gereken altın kurallar. Neyseki ben bu sene okul hayatıma elveda ettim. Darısı bekleyenlere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, inşallah daha fazla devam etmeyeceğim bende yetti :)

      Sil
  3. Bir başlayınca gerisi gelir...:) Başarılar...

    YanıtlaSil
  4. Planlı ve programlı çaşılmak her zaman başarıyı getiriyor. Başarılar dilerim...

    YanıtlaSil
  5. Ay evet ya...! :) Bence bu konuda tüm insanlık ikiye ayrılıyor. Hiiiiiç sorun etmeden oturup ders çalışabilenler... Ve bu fikir akıllarına geldikçe iç yanması, kalp çarpıntısı, afakan basması gibi sıkıntılar yaşayıp dünyayı kendine dar edenler. Ben tabi ki ikinci gruptayım :) Yoksa bu konu hakkında bu kadar kafa yoracağıma oturup dersimi çalışırdım değil mi :)))
    Bu arada, tamı tamına 501'inci takipçin, 185. izleyicinim. Bloguma beklerim, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, tartışmasız bende ikinci gurupta yer alıyorum :)
      Hoşgeldiniz, ben de izlemedeyim. Sevgiler :))

      Sil
  6. Of tamamen bana aykırı bir durum:)Anlattıklarınız çok doğru ama nedense ben de hep son ana bırakanlardanım:)Daha mı heyecanlı oluyor ne:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetişir mi yetişmez mi telaşı heycanı gerçekten tavan yaptırıyor, sırf ondan bu hallerimiz :))

      Sil
  7. Ben de kpss ye hazırlanayım diyorum da çalışamıyorum bir türlü. Bu yazı bana gelin:)

    Bak Bu Harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh gerçekten odaklanmak büyük sıkıntı, başarılar dilerim :)

      Sil
  8. bak plan yap, saatli plan yap, masana koy hep aynı saatlarda çalış, çalışma odanı çok havalandır, bol ışıklı olsun odan, masanın üstünde dersler dışında hiçbişi olmasın. hadii amaaaa başarılaaar. içine kapan derslerine odaklan. boşver neti telefonu :) her şeyi bitinceye dek dünyayla insanlarla ilişkini kes :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, plan yapıyorum da uyma konusunda biraz sıkıntılıyım bakalım teşekkür ederim öneriler için :)

      Sil
  9. benim okulla vedalaşmam çok uzun zaman olsada benim kuralım pişman olucagmı hiç unutmamaktı.. ne kadr bunu kendinize hatırlatırsanız o kadar dört elle sarılırsınız.. çünkü şimdi kalsın dediğinz her zaman sonra sizee keşke pişmanlık olarak geri dönücektir.. yani kafada pişman olucgnı hatırlasa bile insan o da yeter diye düşünüyorm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O pişmanlık duygusunun yarattığı vicdan azabı yetiyor da artıyor bile benim de motive olma kaynaklarımdan biri, işe de yarıyor üstelik :))

      Sil
  10. Hayat ders çalışana zor

    YanıtlaSil
  11. merhaba! blogunu oldukca begendim farklı ve degısık katagorideki bloglar cok ilgimi cekiyor sayfanda kendıme ait cok sey bulacagıma emınım :) bende senı sayfama davet edıyorum sevgılerle :) http://makyajformulleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, pek sevindim ki <3 Ben de takipteyim, sevgiler :)

      Sil