9 Aralık 2015 Çarşamba

Başkalarının Kütüphaneleri


       İnsanın iki evi olunca iki tane de kütüphanesi oluyormuş :) Henüz diğer kütüphaneme kavuşamasam da -hala getirtemedim kitaplarımı- ailecek biriktirmeyi seviyoruz. Bizim evde herkesin kendine ait bir kütüphanesi var.. Hatta öyle ki bazen birbirimizden ayrı, aynı kitapları alabiliyoruz.. Çok paylaşımcı değiliz galiba bu konuda.. 

     Kitaplarımı birilerine ödünç verme olayını pek sevmiyorum ne yazık ki, genel olarak rafta durmaları beni daha çok mutlu ediyor. Abuk sabuk yıpranmış halde dönen kitaplarım hatta genel olarak dönmeyen kitaplarım sayesinde paylaşım devrini kapattım iyi de yaptım, en azından kaybolan kitabımın yerine yenisini almak durumunda kalmıyorum. Çok uzun süre geçse de daha önce okuduğum bir kitabı tekrar okumak isteyebiliyor, ya da bir şeyleri hatırlamak üzere karıştırabiliyorum.  

        Bir eve gittiğim zaman da en merak ettiğim şey, o evde yaşayanların okudukları.. Çünkü insana dair en gerçek ve en doğru bilgiyi veren yer kitaplar; okudukları.. Tabi ki şov amaçlı paylaşılanlardan bahsetmiyorum.. Arasında ayracı olan, ters çevrilmiş ya da okunmaktan aşınmış olanlar bahsettiğim.. Ya da dergiler, takip edilen yayınlar... Bu bağlamda karşımdaki hakkında daha doğru tespitler de bulunabiliyor, onları daha yakından tanıyabiliyorum.. Hele bir de ortak zevklere sahipsek uffuuu.. sabaha kadar konuşabilirim.. Bazen hiç ummadığım biri kitap kurdu çıkabilirken, bazılarının da ezberlenmiş sözlerinin kaynaklarını görebiliyorum. Bu yüzden ayırt edici ve tanıtıcı bir dünya kitaplar benim için..

       Hal böyleyken sevdiğim yazarların, takip ettiğim ünlülerinde hangi kitapları sevdiklerini, neler okuduklarını merak ediyorum.. Sizde benimle aynı görüşteyseniz, BookSerf'i takip edebilirsiniz. Murat Gülsoy, Ayşe Kulin, Pelin Batu, Ercan Kesal gibi ünlülerin evlerine; kütüphanelerine konuk olup onları daha yakından tanıyabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Kitap konusunda aynı düşünüyoruz. Ben de paylaşım devrimi kapattım. Benim gösterdiğim özeni karşı taraftan göremedim genelde ve bazı kitaplarım da ayrı değerli benim için.
    Bizim kitaplar üç ayrı eve dağılmış durumda. Sabit bir eve taşınınca kütüphane yaptırıp toparlayacağım hepsini, planım bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız olmadığıma sevindim, paylaşmıyorsak sebebi sorumsuzlar :))

      Sil
  2. Evlenmeden önce benimde bir kitap ligim vardı annelerin evinde :) fethiyeye gittikçe bakarım neler okumuşum diye :) o zamanlar hiç sevmezdim kitaplarimi vermeyi çünkü kimse geri vermez kızardım.hatta bu yüzden cephe aldigim arkadaşlarım bile oldu :D ama şimdi bu konuda ko tavrım değişti :) kitaplarimi paylaşıyorum gelmeyince sorun da etmiyorum.bu değişimin nedenini bilmiyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel.. Ben de öyle olurum belki.. Biriktirmekte iyi değil bir yerden sonra; galiba, yani bilemedim :D

      Sil
  3. evinde hiç kitap olmayan insanlardan uzak durmak gerek. kapana kısılıp "yaşayan" insanlar. Benimde bir çok kitabım annemin evinde kaldı. Eskişehir'e gidip İstanbul'a getirmek lazım hepsini, onun içinde oturma odasına büyüüük bir dolap almak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazelcim çok haklısın; "kapana kısılıp yaşayan" ve tek dertleri başkaları olmuş insanlardan uzak durmak lazım..

      Sil
  4. Benim kitaplar da iki evde dağılmış vaziyetteydi. gerçi şimdi hepsini topladım ama bu sefer de kiracıyım diye istediğim gibi bir kütüphane oluşturamadım. İnşallah kendi evime sahip olduğumda çok güzel bir kütüphanem olacak. O zaman ben de blogumdan paylaşırım artık :-)

    YanıtlaSil