10 Nisan 2016 Pazar

Kırmızı Saçlı Kadın - Orhan Pamuk


Okuma listemdeki Orhan Pamuk kitabı "Kara Kitap"tı aslında ama ben kitapçılarda gezinirken uygun fiyatınında cezbetmesi sonucu Kırmızı Saçlı Kadın'a başladım. Öncelikle diğer Orhan Pamuk kitaplarına nazaran daha hızlı okuduğumu söylemeliyim. Hikayenin anlatılış şekli, sonu, başı aslında o kadar belli ki.. Ama büyüleyici bir sürükleyişi de söz konusu. İlk başta ağır aksak giden kitap, ortalarına gelince elimden düşmedi ve keyifle okudum.

Kral Oidipus, Rüstem ile Sührab'ın hikayesi; 80'li yıllardan günümüze gelişen Türkiye ve sosyopsikolojik kültür, baba oğul ilişkileri, otorite, pişmanlık, kuşku, hırs gibi duyguların etrafında dönen bir hikaye. Hem beklendik hem de beklenmedik bir son aslında.

Bundan sonrası biraz ipucu içerebilir bu yüzden henüz okumadıysanız, okuma niyetindeyseniz veya kitabı bitirmediyseniz; sayfayı kapatabilir ya da başka bir yazıma gidebilirsiniz. Yok ben gene de okuyacağım canım, sen ne yazdın merak ediyorum diyorsanız, ben uyardım! :)

      Ana karakterimiz Cem ve Mahmut ustanın kendi babasıyla kuramadığı baba-oğul ilişkisini kurması ve birbirlerine hikayeler anlatması özellikle o sıcağın altında çalışmaları ve yazarın betimlemeleri oldukça güzeldi. İlk aşkın heyecanı, paniği ve bu duyguları aktarış şekli oldukça samimiydi. Ancak ilerleyen süreçte kendi babasından alamadığı intikamı alması mı, ya da paniklemesi mi belli olmayan olayları yaşaması ve hepsinin sonunda hikayeleri gerçeğe çevirmesi oldukça saplantılı ama yine de çarpıcıydı. 

Kitabın kapağındaki resim Dante Rosetti'nin Regina Cordium (Oueen of Hearts) tablosudur. Kapağı dikkatle inceleyin, hikayenin içindeki resimle ilgili ironi de oldukça etkileyiciydi.

Biraz zorlama tesadüfler ancak bir şeylere bağlanma, takılma, peşinden gitme duygusu Orhan Pamuk kitaplarında hep var aslında. Bir önceki kitabı Kafamda Bir Tuhaflık'tan daha fazla sevdiğimi ve merakla; keyifle okuduğumu söyleyebilirim. Bakalım siz nasıl buldunuz?

14 yorum:

  1. Bende okumak isteyipte daha okuyamayanlardanım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğendim, umarım en kısa sürede okursun :)

      Sil
  2. Kırmızı saçlı kadın son zamanlarda çok denk geldiğim bir kitap oldu.Orhan Pamuk'un Masumiyet müzesini okumaya çalışıp okuyamayan sıkılan biri olarak bu kitaba karşı ön yargılıydım fakat yorumunla konusu dikkatimi çekti.Bu yüzden alıp okumalıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masumiyet Müzesi konusu itibariyle ilgimi çekmişti ama sayfalar dolusu betimlemeler beni de sıkmıştı. Bu kadar detaylı bir anlatıma gerek var mı diye düşünmeden edememiştim ancak müzeyi görünce anladım ki gerçekten ciddi bir emek ve çalışmanın ürünü... İnsan bunca detayın aktarılmasından çok bir araya getirilip, kompozisyon halinde sunulmasına şaşıyor..
      Umarım bu kitabını keyifle okursunuz, başta durağan gelebilir ancak sonrasında sürüklüyor. Üstelik oldukça ince :))

      Sil
  3. Orhan pamuk okuyamıyorum maalesef okuyabildiğim tek kitabı benim adım kırmızı olmuştur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim adım kırmızı ve kara kitap hala okuyamadıklarımdan, bende çok merak ediyorum.

      Sil
  4. kitabın adı falan ilgimi her rastladığım yerde çekiyor ama ya ben bu Orhan Pamuk'u hiç sevmiyorum.Adama önyargımdan mı yoksa gerçekten sıkıldığımdan mı bilmiyorum ben bu yazarın kitaplarını sevemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz önyargı yaratıldığı kanaatindeyim ama bazı kitaplarını okumak gerçekten oldukça sıkıntılı..

      Sil
  5. Ay ipucu dedikten sonra yazının devamını okumadım =) ben de şu an onu okuyorum okurken ne bulunmaz kuyuymuş dedim şimdi de acaba usta öldü mü diye merak ediyorum yazarın kitapları bana akıcı geliyor aslında ama zaman olarak bakınca e bu kadar sayfa okudum daha iki gün geçmiş hissi yaratıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erken uyarı sistemimle bir kazayı önlemiş olmama sevindim :))

      Bende kitap boyunca o merakla daha bir şevkle okumuştum, ilerde beklenen ama yine de sizi şaşırtan sürprizler bekliyor :)

      Sil
  6. ben beğendim bu kitabı. bazı yerlerde gereksiz tekrarlar olmuş ama genel anlamda öykü ve içindeki eski tarihe ait bilgiler oidipius gibi ilgi çekiciydi. sonunda ben şaşırdım ters köşe yapmış yani en son kısmında, yoksa diğer sonu tahmin etmiştim de asıl o bitişi öyle tahmin etmemiştim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en en son kısmı beni de şaşırttı çünkü ben de sizin gibi tam tersini bekliyordum :)

      Sil
  7. Orhan Pamuk pek okumam.Ama çok güzel bi yazı olmuş!Blogun yrni takipçisiyim.Blogun da çok şirin bir ismi var >.< Benim Bloga da beklerim!! ^^ :)

    YanıtlaSil