20 Nisan 2016 Çarşamba

Tirilye - Zeytinbağı


     Bursa'da en sevdiğin yer neresi deseler Tirilye derim heralde. Henüz çok fazla turizm ile bozulmamış, orjinalliğini korumaya devam eden nadir yerlerden birisi desem yeridir. Efenim Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı olan bu tatlı kasabaya Bursa'dan gidiyorsanız, Organize sanayi metro çıkışından yarım saatte bir kalkan minibüslerle ortalama 35-45 dakikada ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan gelmeyi planlıyorsanız da Kabataş'tan Budo'ya binip önce Mudanya'ya ulaşmanız gerekmektedir. Hemen indiğiniz noktadan geçen Tirilye minibüslerine atlayıp bu güzel köyü keşfedebilirsiniz.


      Eski bir rum köyü olan Tirilye'de Rum mimarisinin örneklerini bolca görebilirsiniz. Bununla birlikte Taş Mektep, Kemerli Kilise, Büyük Kilise gibi varlığını devam ettirmeye çalışan ancak ne yazık ki günümüze sadece izleri kalabilmiş yapıları görebilirsiniz.


Taş mektep




Sahile doğru ilerlerken karşınıza çıkan bu dükkandan hediyelik ürünler alabilirsiniz. Ancak en revaştaki ürünleri Tuz sabunu. Bir çok derde deva olduğu düşünülen bu sabunu kullanım klavuzu ile birlikte satıyorlar. Ne işe yarıyormuş bu derseniz, cilt lekeleri, akne gibi problemlerden tutunda selülite kadar çare olduğu söyleniyor. Organik bir ürün olduğu düşünülünce kullanmakta yarar var ben özellikle selülit için kullanmaya başladım :)

Geçim kaynağı balıkçılık ve zeytin olan bu köyde tabi ki zeytin ve zeytinyağı ürünlerini almadan dönmeyin derim. Köylü pazarından alışverişinizi yapabilirsiniz.


   Ne yiyelim diyorsanız da balık, kalamar, karides ve ahtapotun en tazesi en lezzetlisi burada desem abartmış olmam. Romantik ve denizle iç içe bir yemek düşünenler için Taşmahal güzel bir seçenek olacaktır. Menü olmadığını ve spesiyallerini dolaptan görüp, beğenip seçtiğinizi söylemek isterim. Susamlı levrek simit ve patlıcanlı ahtapot muhteşem kesinlikle deneyin, pişman olmazsınız! Özellikle bahar, yaz aylarında rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Yok bize daha normal bir yerde olur kasmayalım bünyeyi derseniz, SavaronaŞekerev gibi sıralı balıkçılardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. 


İyi hoş dedin ama balık beni sarmıyor diyenlerdenseniz eğer o zaman Tirilye sofrası tam size göre. Sahibi Nilgün Hanım ve annesi bu tatlı, sıcacık dükkanı birlikte işletiyorlar. Mantısının efsane olduğunu söylemem lazım. Sabah tazecik açılan ev mantılarını kaçar tabak yediğinizi anlamadan bitiriveriyorsunuz.




Yemek sonrasında ara sokaklarda dolaşmayı unutmayın, her sokak her ev birinden güzel ve farklı hikayelere sahip. Belki yukarı çıkarsanız Çamli Kahve'de manzaraya karşı bir Türk kahvesi içersiniz.

Şehir dışından geldiyseniz ve Tirilye'de kalmak istiyorsanız öncelikle muhteşem yapısı, şahane yemekleri ve pek şirin odaları ile Trilyalı Oteli tercih edebilirsiniz. Denize sıfır konumu ile şahane bir manzarası olduğunu söylemeliyim. Bunun dışında Trilye Pansiyon, Akide Butik Pansiyon'a da göz atabilirsiniz. Her yer birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde olduğu için seçiminizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz.




16 yorum:

  1. Mudanyaya gittiğimde beni ilk trilyeye götürmüşlerdi :) en güzel yerlerinden birisiymiş mudanyanın.. fotoğraflar çok güzel eline sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle düşünüyorum, gerçekten Mudanya'nın en güzel yeri :) çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bayıldım. Ne kadar güzel, huzur veren bir yer, ilk fotoğraftaki ev yıkılacak gibi duruyor ama:))) (Allah korusun tabii), 5. fotoğrafta deniz kıyısına bayıldım,orada oturup çay, kahve içmek vardı:( mantı çok severim efsaneymiş daha ne olsun...velhasıl burada evim olsun isterdim.:)
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok fazla restorasyonu yapılmamış, yıkılmaya yüz tutmuş ev var. Keşke belediye falan el atsa da canım evler yıkılmasa... İnşallah bir gün yolunuz düşer ben seve seve hem trilyeyi hem de Bursa'yı gezdiririm size :)

      Sil
  3. Çok güzelmiş inşallah nasip olur da giderim yakın zamanda. O sokaklarda yürümek ne iyi gelir valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım, sizinde seveceğinizi düşünüyorum :)

      Sil
  4. Yaa resmen özlettin bu yazıyla :(
    Daha bir kere gidebildim ama çok beğenmiştim. Ne güzel anlatmışsın heryerini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'ya yolun düşerse bu sefer birlikte gideriz o zaman :)

      Sil
  5. Çok güzelmiş gerçekten, resimler de harika. Emeğinize sağlık. Bana Bozcaada'yı anımsattı. Ne kadar da sevimli ve huzurlu bir yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rum mimarisinin sıcaklığını, tüm özelliklerini taşıyor olmasından kaynaklı olabilir.. Keşke hiç bozulmasalar..

      Sil
  6. aklımda olsun nefismiş yaaa :)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel bir yer inşallah bana da gitmek nasip olur <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa sürede gitme fırsatınız olur :)

      Sil
  8. Böyle bakir kalmis yerleri çok severim.

    YanıtlaSil