1 Ekim 2013 Salı

Bergama


    Bergama, tarihsel dokusuyla İzmir'in öne çıkan yerleşim yerlerinden biri. İzmir ile arası yaklaşık 104 km ve İzmir'deyseniz muhakak görülmesi gereken yerler arasında. Keçi derisinden elde edilen parşömen kağıdının ilk kullanıldığı yer olan Bergama, Helenistik döneme dair bir çok yapıyı da içerisinde bulunduruyor. 
   
    Bergama'ya gitmişken en çok görmek istediğim yerlerden biri olan Allianoi 'yi baraj projesinin hayata geçmiş olmasından dolayı göremedik ne yazık ki.. Koca bir kent sular altında... Sözde 50 yıl içerisinde hiç bir şey olmamış gibi gün yüzüne çıkacak deniliyor ama ne kadar doğru, görebilir miyiz bilmiyorum. Buna karşın tarihi alanların baraj sularıyla sular altında kalması bence cinayet, çözüm bu olmamalı ! Hasankeyf'inde aynı problemle karşı karşıya kaldığını şu yazımda anlatmıştım. Allianoi'yi görmek isteyenler ise buradan inceleyebilir.     

    İlk gittiğimiz yer Asklepion. Kimi yerli turistlerce Bergama yalnızca taştan ibaret olsada karşılaştığınnız yabancı turistin haddi hesabı yok. Müze kart sahiplerinin ücretsiz girebildiği normal girişlerin ise öğrenci 15, tam 20 olduğu Asklepion M.Ö 4. yy'da yapılan ve 900 yıl boyunca kullanılan bir sağlık merkezi. Asklepion ile kent merkezi arasındaki geçişi sağlayan yolun girişinde "Ölüler Giremez" yazısı asılıymış. Hamileler ve ölüme yakın olan hastaların girmesinin yasak olduğu kente şifa bulmak isteyenler gelirmiş.










    
Asklepion sadece sağlık merkezi olarak değil, iç içe geçmiş farklı yaşam alanlarıyla da dikkat çeken bir yer. Su sesiyle psikolojik telkin yoluyla psikoterapiye ilişkin tedavi yöntemleri ilk burada denenmiş. Ayrıca içerisinde bulunan çeşmeden su içenlerin ve yüzünü yıkayanların gençleştiğine inanıyorlarmış. Bir kaç yaş geri atmışsam sebebi bu su olabilir :)



Bergama Krallığına ev sahipliği yapmış şehir, tarihsel dokusunun önemi nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Aday listesine kabul edilmiştir.

      Sonraki durağımız ise Akropol, teleferikle çıkma imkanıda bulunan Akropol'e aracımızla geldiğimiz için teleferik tercih etmedik ama mümkünse teleferikle çıkıp o muhteşem manzarayı izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.









   Bergama sadece tarihi dokusuyla değil sokakları ve samimiyetiyle de görülmesi gereken yerlerden biri. Sokaklarında kaybolarak gezmek en keyiflisi :)













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder