8 Ekim 2014 Çarşamba

Laodikya Antik Kenti

      Denizli'nin 6 km kuzeyindeki Laodikya kenti Pamukkale'ye de bir hayli yakın, bizde Pamukkale dönüşü minicik tabelasını fark edip (gerçekten minicik ve gittiğimiz yönde Antik kentin varlığına dair başka bir ibare yoktu), neyle karşılaşacağımızı bilmeden Goncalı köyüne daldık. Şimdilerde mahalle olan Goncalı, köy izlerini taşıyor ki tarlalarından giden yolu almakta bir hayli keyifli. Vardığımız da ise büyük bir Antik kentle karşılaşacağımızı beklemiyorduk. Çalışmaları devam eden ve henüz her şeyin gün yüzüne çıkmadığı Laodikya Pamukkale'ye gitmişseniz görmeden gidilmemesi gereken yerlerden. 





     İncil'de bahsi geçen 7 kilisiden birisinin içinde yer aldığı en az Efes kadar büyük olduğu (hatta tamamlandığında Efes'i geçeceği) söylenen Laodikya 10 bin dönüm arazinin üzerine kurulmuş ve henüz çalışmalar tamamlanmamış. Ancak buna rağmen düzenli ve gezmesi kolay bir kent. Kent M.Ö 3.yy'da Suriye Kralı Antiokhos tarafından eşi Laodike adına kurdurtulmuş. Dönemin en büyük stadyumuna sahip Laodikya tekstil şehriymiş ve geçmişe dair bir çok iz taşıyor. 





Daha detaylı bilgi için yolunuz Denizli taraflarına düştüyse hazır Pamukkale'ye gitmişken Laodikya'yı da gidin görün, pişman olmazsınız. 

4 yorum:

  1. Laodikya, bölgenin zenginlerinin yaşadığı şehir.. Dünyanın ilk su oyunlarının yapıldığı stadyum oradadır. İlginç anekdotları vardır. Philippus, İsa'nın havarilerindendir. Onun adına kilise açılmıştır. Doğu -batı yönünde uzanır. Diğer kiliselerin yönü kuzey güney doğrultusunda olduğunu hatırlıyorum.
    Ben de yazacağım, ama geçen sene çalınan fotoğraf makinemden dolayı yazamadım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla bilgi edinebilme şansımız olmadı ne yazık ki, kendi imkanlarımızla kent hakkında bilgi edindik. Sizden de okumak, öğrenmek isterim :)
      sevgiler...

      Sil
  2. Hihihihi :) Ya sen Denizli'de 2 sene yaşa pamukkaleyi git gör :) Ama leodikya'ya uğrama.Neyse Denizli'ye gittiğimde ilk işim leodikya'yı gezmek olucak sanırım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok arada bir yerde tabelası var, bizde tesadüf eseri görüp gitmiştik :) Hatta arkadaşım Denizlili, o da ilk defa bizimle gidip gördü :)

      Sil