10 Ekim 2014 Cuma

Pikap Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler


      Öncelikle pikap ile gramafonu ayırmakta yarar var. Zira gramafon dediğimiz ürün sadece taş plak çalma özelliğine sahiptir. Pikap ise fonksiyonuna göre taş plak(78lik) ve 33, 45lik plakları çalabilir. Ayrıca günümüzde taş plak bulmak oldukça maliyetli ve zordur.

   33lük ve 45lik diye adlandırdığımız plaklarda rakamlar esasen plağın dönme hızını belirtir. Albümler 33lüktür, LP şeklinde de adlandırılır. 45'likler ise önü ve arkası olmak üzere genelde 2 şarkıdan oluşan albümlerdir. Çoğu şarkısını bilmediğim bir sanatçının sevdiğim tek şarkısını alabilmem açısından mantıklı bulsam da nedense özellikle Türk sanatçıların plaklarında bir hayli abartılı rakamlarla karşılaşmamdan mütevellit genel olarak 33'lük plakları tercih ediyorum. 

    Aslında pikap tercihi direkt bütçeyle alakalı... Bu da bizi  iki tercihe sürüklüyor; ya eski (antika) pikap ya da yeni bir pikap alabiliriz. Ne yazık ki e-Bay gibi siteleri incelediğimizde daha uygun fiyatlı olan pikaplar son zamanlardaki popileritesinden dolayı bir hayli pahalı... Ancak uygun bir araştırma ile kesenize göre istediğiniz gibi bir pikap bulabileceğinize eminim, fazla aceleci olmayıp; mevcut fiiyatı iyice bir araştırmak gerekiyor özellikle eski (antika) tercih edecekseniz. Zaten genel olarak karşılaşacağınız markalar Dual, Philips, Grundig, Panasonic gibi markalar olacaktır ki tercihleri bu doğrultuda yapmakta yarar var; herhangi bir sorunda parça bulmak daha kolay olacaktır. İkinci el alımda Türkiye'de satışı çok olmayan bir markayı almakta karar kıldıysanız iki kere düşünün derim ben. Bir diğer tercih konusu ise ses sistemi içinde olan pikap mı yoksa anfi, hoparlör, pikap şeklinde bir kombinasyon mu tercih edeceksiniz? Ben ikincisini tercih ettim, zira elimdeki sistemi zamanla (elime para geçtikçe) geliştirme şansım yüksek olacaktır diye düşündüm. İlla ikinci el mi alınmalı, piyasadaki sıfır pikaplar ya da Dj ekipmanları iş görmez mi diyorsanız, tabi ki iş görür.. Yine sizin tercihiniz ve beklentiniz ile alakalı bir karar olacaktır. Ancak ikinci el tercih ettiyseniz iğnesini kaliteli bir iğneyle değiştirmenizde yarar var ki değiştirdiğiniz zaman öncesi ve sonrası arasında ki ses farkını çok net duyacaksınız. Ayrıca kötü bir iğneye sahip pikap, plağınıza zarar verebilir hele ki elinizdeki plaklar nadirattansa bu konu da oldukça özen göstermek lazım. Çok kaliteli bir pikapta (ya da çok iyi bir ses sisteminde) dinlediğiniz plak, sizin pikabınız da aynı şekilde ses vermeyebilir, ya da sorunsuz bir şekilde dinlediğiniz plak başka bir pikapta atlama, kayma, cızırtı yapabilir. Bu tarz sorunlar pikabınızın ya da plağınızın bozuk olduğu anlamına gelmez. En nihayetinde dinlediğimiz plakların büyük bir çoğunluğu ikinci el ki bu durumda zamanla küçük çiziklere, yıpranmalara sebebiyet veriyor. Pikabınızın hassasiyetiyle alakalı, dinlediğinizde bunlar sorun yaratabilir.

     Pikap almak, plak biriktirmek bir hayli emek isteyen bir iş, üstelik maddi anlamda da bir hayli etkili... Daha önce İzmir'de plak alabileceğiniz yerleri şurada yazmıştım. Pikap almaya karar verdiyseniz ve İzmir'deyseniz buralara bir göz atıp fikir edinin derim. Pikap almak istiyorsanız illa milyarlar dökmeniz gerekmez, biraz araştırma ile isteğiniz fonksiyonlara sahip bir şeyler bulabilirsiniz, kalanı da sizin zevkinize; tercihinize kalmış.

          

8 yorum:

  1. Hala var mı pikap çalan?!! Şaşırdım çünkü artık kimse çalmıyor sanıyordum, benim çocukluğumda (1965'ten bahsediyorum ilkokula başladığım yıl) ve 1970'lerin sonlarında hatta 80'lerde de pikabımız vardı, 45 likler ve longplay dediğimiz kocaman plaklar ama sonra kasetli teypler çıktı, bizim pikap radyo (o da 50'li yıllardan kalma ampullü bir radyo idi) ile çalışırdı, bir gün aklımıza esti hem radyo, hem pikap, eski bir ütü, ve de eski gramafon hepsini hurdacıya verdik...e gençken kıymet bilinmiyor. Şimdi antika olurdu en azından gramofonu vermeseydik keşke...
    şimdi eski Türk filmlerinde izliyorum pikapla plak çalanları ..plakları ise abimin evinde hatıra duruyor hatta bir tanesi mavi renkli şeffaftı love is blue isimli plaktı yanlış hatırlamıyorsam...alıp içine bakınca aaa mavi plak!! demiştik çok hoştu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel anlatmşısınız :) Keşke dediğiniz gibi elden çıkarmasaydınız, şimdi bulmak çok zor oluyor bu güzellikleri... Renkli plaklar, albümlerin özel basımları olabiliyor belki sizin elinizdeki de öyle bir şeydir..

      Sil
  2. Merhabalar, sizi mimledim :) http://devetusu.blogspot.com.tr/2014/10/part-of-booktan-mim-biraz-muzik-biraz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da bana göre bir mim olmuş, en kısa zamanda cevaplayacağım teşekkür ederim :))

      Sil
  3. Yazınız bana babamın sakladığı ve taşınma sonrasında kaybolan plakları hatırlattı

    YanıtlaSil
  4. Bu konuda pek bir bilgim yokmuş onu farkettim çok hoş bir yazı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım sizin için faydalı olmuştur:)

      Sil