21 Kasım 2014 Cuma

Ödemiş - Birgi

      İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı olan eskilerin köyü şimdinin mahallesi Birgi'yi görmediyseniz en kısa zamanda gezi programınıza alın derim. Baştan uyarıyım büyük beklentilerle gitmeyin... Otantik, muhteşem mimarisiyle dikkat çeken şipşirin bir dağ köyü burası. Öyle kalabalıkta değil üstelik, yani tam tadı çıkarılmalık! 




      Aydınoğullarına başkentlik yapmış bu şirin köyde Çakırağa Konağı, İmamı Birgivi Türbesi, Aydınoğlu Mehmet Bey Camisi gibi tarihi yerlerini görüp köy kahvesinde kahvelerinizi höpürdetmeden dönmeyin sakın. (Çakırağa konağına girişler 5 TL, müze kart ve maximum geçerli.)



Çakırağa konağı görkemli yapısı ve İzmir, İstanbul odaları ile görülmeye değer. 



     Birgi'ye girdiğiniz andan itibaren ahşap tabelalar gitmek istediğiniz yer konusunda sizi yönlendiriyor. Ancak Ödemiş Belediyesi'nin gideceğiniz yer konusunda kilometre belirtmemesinden dolayı boşu boşuna 15 km yol gidip, dağ tırmanıp geri dönebilirsiniz bizim gibi o yüzden köyün yerlilerine danışmadan şu da varmış atla arabaya gidelim yapmayın derim ben. Biz Yılanlı Kale'yi görmek için Bozdağ'ı epey tırmanıp baya bir gittikten sonra vazgeçip geri dönmek zorunda kaldık. En nihayetinde niye varamadık lan bu köye hala diye işkillenip Birgi'den sonra iki köy geçtikten sonra birine danışmayı akıl edebildik; sorduğumuz amca "9 km daha gidip arabayı bırakıp kendinizde 5 km tırmanıcaksınız, siz gidene hava da kararır" diyince gözlerimiz yuvalarından fırladı doğal olarak ve hızla geri döndük. Dönerken de güzel fotoğraflar çektik, iyi ki çıkmışız buraya kadar diyip kendimizi kandırdık. 



Birgi'ye kadar geldiyseniz köy kahvesinden de bir şeyler içip (fiyatlar çok uygun), teyzelerin yaptığı gözlemelerden yemeden gitmeyin, organik meyveler sebzelerse kasa kasa alınası... Ayrıca şuara TRT'de yayınlanan "Yeşil Deniz" dizisi ekibini köyün herhangi bir yerinde görebilirsiniz, şaşırmayın.  




Bu kadar yol geldik kalalım bari derseniz, çok fazla kalacak yer seçeneğiniz olduğunu söyleyemeyeceğim ancak şuradan hem konaklama hem de köyle ilgili bilgi alabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Eşim Ödemişli çok severim buraları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten pek güzel yerler, sevilmeyecek gibi değil :)

      Sil
  2. Ya bizim oralar :( Nazilli'liyim ben de :) Çok özlüyorum memleketimi. Fotoğraflarınız ilaç gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar güzel ve huzur verici yerler ki çok şanslısınız gerçekten :)

      Sil