3 Mart 2014 Pazartesi

Orhan Pamuk - Kar

    

  
    Orhan Pamuk'un bir çok kitabını okudum ancak Kar'ı okumak için geç kalmışım diye düşünüyorum. Güneydoğu gezimde Mardin'de tanıştığımız Kanadalı çiftle konuşurken balayı turlarına Kars'tan başladıklarını duyunca şaşırmış, "Pamuk'un kar kitabını okuyup, gitmemek olmazdı" sözleriyle de şaşkınlığımı ikiye katlamış, ve lütfedip Nobel ödüllü bu kitabı okumadığım için ise biraz utanmıştım. 

     Bir çok kişi Orhan Pamuk'u anlaşılmaz, sıkıcı bulsa da ben fazlasıyla seviyorum. Yaptığı değişik türde ki roman denemeleri ya da net duruşuyla çokta anlaşılmayı beklediğini düşünmüyorum.

      Velhasıl, klasik bir Orhan Pamuk karakteri olan "Nişantaşında büyümüş, bir zamanların sol akımına kapılmış, sanatı; sanatçıyı her şeyin üstüne koyan" Orhan Pamuk'un arkadaşı olarak geçen karakter Ka, başkası tarafından yazılan bir şiir için kendisine tutuklanma kararı çıkartılınca Almanya'ya kaçar ve bir süre sonra hayatındaki en büyük yetisini, yazma kabiliyetini kaybettiğinin farkına varır. Kars'taki kızların intiharlarının artması ve bir türlü aklından çıkaramadığı İpek'in hatırası Ka'yı Kars'a sürükler. Yoğun kar yağışının bolca işlediği,  Kars'ın içindeymişiniz hissini veren bu roman da siyasi partiler, islami tarikatlar, kürt milliyetçiliği, ermeni - rus evleri, başörtülü kızlar, 80 ihtilali ve bir çok konuyu bulacaksınız. Ka hem hiç istemediği olayların, tarikatların içerisinde kalacak, hem aşkla kıskançlık arasında bir seçim yapacak ve hem de kendini yeniden tanıdığı ve bir anda gelen şiirlerinin şematiğinde kendi inançlarını sorgulayacak. Kar'ın, Kars'ın Ka iin anlamını, şiir sistematiği içinde görünce şaşıracaksınız. 

     Yapı Kredi Yayınlarından çıkan baskısını okuduğum roman da, Pamuk bu zamana kadar hakkında çıkan tüm eleştirilere ya da romanıyla ilgili yorumlara cevaben son söz yazmış; gözden kaçırmamanızı ve okumanızı öneririm.

    Kitabı okuduysanız siz ne düşüyorsunuz? Orhan Pamuk okumayı sevenlerden misiniz?

5 yorum:

  1. Ben eskiden bütün kitaplarını okumak istiyordum, sonradan nedense bir önyargı oluştu bende Orhan Pamuk'a karşı...ama yersiz bir önyargı sanıyorum, hem de hiçbir kitabını okumadan...
    Kar hakkındaki güzel yorumunuz sayesinde Orhan Pamuk okumaya Kar'dan başlayabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel bir şeye vesile olabilmiş olmama sevindim :) Umarım sizde beğenirsiniz :)

      Sil
  2. Ben de anlasilmaz oldugunu dusunurum cogu kitabinin, onyargisiz yaziyorum cunku kac kez denedim basaramadim. Ama zaten onunda yukarda dediginiz gibi pek bir derdi yok anlasilmakla ilgili.ilk romani Cevdet bey ve ogullari bir de Sessiz ev diye bir romani var, onlardan sonra dilini degistirdi bence. Sayenizde guzel bir yazisma yasiyoruz. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı anlayamama durumunu Dante'nin aynı isimli kitabından uyarladığı "Yeni Hayat" kitabında yaşamış; çıldırma noktasına gelmiş ama başladığım kitabı bırakmama huyumdan ötürü bitirmek için direnmiştim. Gerçekten bazen okumak çok zor.. Bir de ne tarz romanlardan hoşlanmakla alakalı bir durum sanırım. Ancak Kar'ın bu tarz kitaplarına göre akıcı ve meraklandırıcı bir roman olduğunu söylebilirim. Yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  3. çok uzun zaman oldu okuyalı,beğendiğimi hatırlıyorum :)
    Takipteyim :)
    bana da beklerim..

    YanıtlaSil