6 Ağustos 2013 Salı

Jerzy Kosinski Boyalı Kuş





 Boyalı Kuş, Kosinski'nin hayatından izler taşıyan etkileyici; sarsıcı bir kitap. Kitabı okuduktan sonra ölümünün mü daha kötü yoksa hayatının mı daha kötü olduğuna karar veremedim. Kitap Kosinski'nin diyimine göre otobiyografisi olmasada yaşamından derin izler taşıyor. 
   II. Dünya savaşının gerçekleştiği ve Alman faşizminin hızla devam ettiği zamanlarda yahudi kökenli ailesi onun daha iyi kaçabilceğini ve olası tehlikelerden korunmasının daha kolay olabilceğini düşündüğünden para karşılığında tanıdıklarının yanına yollarlar. Fakat şartlar düşündükleri gibi ilerlemez ve sonrasında küçük yaşta ölüm, savaş, vahşet yaşamının bir parçası haline gelir.
    Kara saçlı, kara gözlü, esmer tenli çingene olduğuna inandıkları bu çocuğu nazi subaylarının korkusundan kimseler istemez ve sürekli kaçmak zorunda kalır. Yanına yerleştiği köylülerden gördüğü eziyetler, şiddet anlatılabilcek gibi değil. Yapılan bir askın sonucu konuşma yetisini kaybeden çocuk, belirli bir süre sonra ailesine kavuşuyor ancak yine de onca kötülükten sonra dertler peşini bırakmıyor.
   Kitabın sonunda Kosinski'nin yazdığı bir not mevcut. Yayınlandığı dönemde bir çok isimden tehdit almış ve komunizmi özendirmekle suçlanmış hatta tehditler doğrultusunda evi bile basılmıştır. Ancak Kosinski bu kitabında kendi hayatından derin izler taşıyan bir çocuğun öyküsünü yazmıştır.
    Yazar, ordan oraya savrulan savaş şartlarında acılı bir çocukluk geçirmiş; taksicilik, tamircilik gibi çeşitli birçok işte çalışmış Lodz üniversitesinde yüksek lisans yapmayı başarmıştır. Mary Hayward ile tanışıp evlenmesiyle bütün hayatı değişmiştir. Artık özel uçağı, yatları, katları olan bir yazardır. Ancak çocukluğundan bu yana yaşadıkları ve ruhsal çöküntülerinin arttığı bir dönemde banyo küvetinde, başına naylon torba geçirerek intihar edip ölür.
   Yazarın hayatın hikayesiyle birlikte kitabın gidişatı değerlendirilip okunulduğunda olaylar etkisinden çıkılamayacak bir hal alıyor. Her bölümde okuyanın boğazı düğümlenip içine fil oturmuş hissi yaratsada muhakkak okunulup üzerinde düşünülmesi gereken bir hikayesi var. 

1 yorum:

  1. Boyalı Kuş'u ben de yeni ikinci defa okudum. İz bırakan bir kitap gerçekten.

    YanıtlaSil